Konina to jedno z najbardziej zdrowych i hipoalergicznych rodzajów mięsa. Wyróżnia ją wysoka zawartość białka – średnio ok. 21,5%, a nawet do 25%! Zawartość pełnowartościowego białka (21,5 g 100 g mięsa) jest najwyższa spośród zwierząt rzeźnych. Pod względem odżywczym mięso to przewyższa nawet wołowinę.
Mięso końskie charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu i niską kalorycznością - (109 kcal/100 g mięsa) porównywaną z mięsem drobiu i cielęciną. Konina charakteryzuje się najniższą zawartością sodu – niższa niż drób.
Posiada duże ilości łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i minerałów (żelazo, fosfor i wapń). Są to bardzo istotne składniki odżywcze, które odpowiadają za mocne i zdrowe kości, zapewniają odpowiednią dawkę energii, wspierają pracę układu nerwowego, biorą udział w procesach metabolicznych – ogólnie rzecz biorąc, wspierają pracę całego organizmu. Jest dobrym źródłem niacyny, cynku, selenu, witaminy B12 i żelaza. Szczególnie tego ostatniego jest 7 razy więcej w porównaniu z drobiem i znacznie więcej niż w cielęcinie.
Ponadto mięso końskie, oprócz tak wielu wymienionych atutów, wykazuje duże bezpieczeństwo spożycia - jest wolne od pasożytów takich jak włosień, czy tasiemiec. Konie w przeciwieństwie do bydła nie chorują na BSE (gąbczasta encefatopatia).
Konina jest jednym z najlepszych mięs jakie możesz podawać swojemu psu czy kotu. Jest bogata w składniki odżywcze, a organizm ławo ją przyswaja. Jeśli Twój pies, czy kot ma alergię i szukasz dla niego bezpiecznego smakołyku to naturalne przysmaki z koniny są właśnie dla niego – konina jest najczęściej polecanym przez weterynarzy mięsem dla psów i kotów, które cierpią na alergie pokarmowe. Mięso to jest delikatne i zdrowe, a białko łatwo przyswajalne. Organizm łatwiej je trawi i przyswaja, dzięki czemu mięso nie wywołuje alergii, a zwierzak nie ma problemów gastrycznych i skórnych.
Mięso końskie zawiera też mało tłuszczu, dlatego polecane jest dla psów i kotów z chorą wątrobą. Wszystkie wymienione zalety koniny sprawiają, że jest stosowana w przygotowaniu najbardziej wymagających diet zarówno dla zwierząt jak i ludzi: niskokalorycznej, niskotłuszczowej, mających niedobory składników mineralnych, szczególnie żelaza oraz witamin z grupy B. Do tej grupy zaliczamy osoby z cukrzycą (diabetyków), osoby otyłe, osoby z nadciśnieniem oraz anemią.
Mięso z koniny:
- Jest lekkostrawne
- Ma łatwo przyswajalne białko
- Nie wywołuje alergii
- Ma niską zawartość tłuszczu
- Jest bogate w witaminy i minerały
- Jest smacznym przysmakiem, który wzbogaci dietę twojego pupila
Skład: 100% suszone mięso z koniny.
Składniki analityczne: białko 73,47%, tłuszcz 14,8%, woda 5,7%, popiół surowy (mikroelementy) 3,68%, włókno surowe <1%.